Informatieve Singelparkcafés

  • Berichtcategorie:Nieuws

Informatieve Singelparkcafés

Door: redactie Singelpark – 15 april 2022

Op zondagmiddag 24 april, 8 mei en 22 mei organiseren de Vrienden van het Singelpark speciale Singelparkcafés over het thema biodiversiteit in het Maredijkhuis (24 april) en in Cultuurzaal Sijthoff (8 en 22 mei). Tijdens deze middagen gaan we in gesprek met wetenschappers en andere betrokkenen over het belang van biodiversiteit in Leiden, en hoe we dit kunnen versterken in de stad en het Singelpark.

Nederland heeft nog 12% over van de oorspronkelijke biodiversiteit van zo’n 100 – 150 jaar geleden en verliest nog steeds. Maar wat is biodiversiteit? Wat is er belangrijk aan? En hoe kan je het behouden en bevorderen? Uit onderzoek blijkt dat slechts zo’n 15% van de bevolking een goed beeld heeft van wat biodiversiteit is. Ook bestuurders en ambtenaren blijken soms maar matig geïnformeerd. Dit maakt het voor mensen vaak moeilijk om te weten wat ze zouden kunnen doen om biodiversiteit te bevorderen.

In 2009 was de ambitie van het Leidse stadsbestuur: Leiden moet de biodiversiteitshoofdstad van Europa worden. De stad is de laatste jaren flink vergroend. Ontwerp en aanleg van het zes en een halve kilometer lange Singelpark is hier een goed voorbeeld van. Toch betekent dit nog niet dat daarmee ook de biodiversiteit in de stad zoveel is toegenomen. Om dit te bereiken is er nog heel wat meer te doen. En daarom gaan we graag met jou in gesprek!

Belangstelling? Hieronder vind je meer informatie over het volledige programma. De toegang is gratis, aanmelden is wel sterk aan te raden in verband met beperkte zitplaatsen. Dit kan via programmeringsingelpark@gmail.com. Na aanmelding ontvang je een bevestiging.

Je bent alle middagen welkom vanaf 12.30 uur, dan staat er koffie/thee klaar. Het programma start rond 13.00 uur en zal tot 15.00 uur duren. Na afloop is nog gelegenheid tot napraten.

PROGRAMMA

Zondagmiddag 24 april 13.00-15.00, inloop vanaf 12.30: Biodiversiteit, wat is het en waarom is het belangrijk?

Locatie: Maredijkhuis, Maredijk 100, Leiden.

Wat is biodiversiteit en waarom is het behoud en de verbetering ervan belangrijk? Wat zijn de trends? Hoe staat Nederland ervoor? Wat is ‘stadsbiodiversiteit’ precies en hoe kunnen we het bevorderen? Hoe staat het met bodembiodiversiteit in de stad? Welke tips hebben sprekers voor het Singelpark?

Sprekers:

  • Ben ten Brink (Planbureau voor de Leefomgeving, gepensioneerd) – wat is biodiversiteit, wat is de staat ervan in Nederland, meting van verandering, homogenisatie en exoten
  • Menno Schilthuizen (hoogleraar biodiversiteit, schrijver van ‘Darwin in de stad’) – evolutie in de stad en voorbeeld bewonersinitiatief (Spoorweghavenpad)
  • Marco Roos (Wetenschappelijk medewerker Naturalis) – bodembiodiversiteit

Zondagmiddag 8 mei 13.00- 14.45, inloop vanaf 12.30: Biodiversiteit in Leiden: parken, straten en singels/grachten.

Locatie: Cultuurzaal Sijthoff, Doezastraat 1 Leiden

Zijn stadsparken en met name ook het Singelpark biodivers en wat is er van te zien? Hoe staat het met de waterkwaliteit van de Leidse singels en hun biodiversiteit? Wat is de rol van geveltuinen, verticale gevelbegroeiing en van stoepplantjes voor stadsbiodiversiteit en klimaatbestendigheid? Welke tips hebben sprekers voor het Singelpark?

Sprekers:

  • Helias Udo de Haes (em. Hoogleraar Milieukunde) – over o.a. landvegetatie, insecten, oevers en vogels in het Singelpark
  • Nienke Beets (PhD onderzoeker stoepplantjes) – vegetaties en stoepplantjes
  • Aaf Verkade (Adviseur Stadsgrachten/projectleider vissenmonitoring) – onderwaterbiodiversiteit

Zondagmiddag 22 mei 13.00- 14.45, inloop vanaf 12.30: Biodiversiteit versterken in het Singelpark

(Locatie: Cultuurzaal Sijthoff, Doezastraat 1 Leiden)

Hoe zouden we het Singelpark en omgeving of zelfs de hele binnenstad biodiverser kunnen maken? Welke rol kunnen gemeente, SiB en bewoners spelen? Hoe zouden we dit kunnen organiseren?

Sprekers:

  • Roelant Jonker (stadsecoloog) – beleid en plannen van de gemeente Leiden ter vergroting van de biodiversiteit in parken en de stad.
  • Frank Kalshoven (groenontwerper gemeente Leiden) – ontwerpen en beheren van biodiverse parken.
  • Wouter Moerland (stadsecoloog) – natuurdatabase & Natuurmeetnet Leiden: trends in dieren en planten.

Forum, o.a:

  • Eric Olijerhoek – Coördinator Singelpark in Bedrijf (SIB)
  • Ronald van der Steen – Stedelijk Beheer; projectleider Samen aan de Slag
  • Annemarie van Dam – kennis en educatie over bodemleven
  • Hannie Korthof – (Stichting Bijenlandschap) – insecten